, ,
This gadget loads the event details dynamically via code in global javascript. Do not remove.

SPRINGBOARD® i Odense: MedTech-virksomhed med patent søger sparring til vækst, internationalisering og kapitalfremskaffelse

  • 27 Feb 2024
  • 13:30 - 16:30
  • Sydbank, kl 13:30 til 16:30 pa Sdr. Boulevard 39-41, 5000 Odense C.
  • 15

Registration

  • TILMELDINGSFRIST: 21. februar 2024
  • TILMELDINGSFRIST: 21. februar 2024


Introduktion til SPRINGBOARD®

Denne MedTech startup har udviklet et patenteret udstyr, der optimerer lægers arbejdsgang og undgår forskydning af ultralydsprober/øger billedkvaliteten under hjerteprocedurer. Udstyret er et klasse-I medicinsk udstyr (lav risiko udstyr).

Vi søger feedback på vores go-to-market strategi og råd om kapital fremskaffelse som en medtech startup.


Punkter til sparring

Til dette SPRINGBOARD® søges paneldeltagere, der kan give sparring på følgende områder:

          1. Go-to-market, herunder værdikæde positionering/strategiske samarbejder/salg & distribution.

          2. Planer for kapitalfremskaffelse. 

          3. Initiale planer for internationalisering. Vi vil gerne skalere vores salg til Sverige, Norge og Tyskland efter DK. Derfor søger vi hjælp til de indledende planer for internationalisering.


              Branche: Medtech

              Udviklingsstadie: Proof of Concept

              Region: Syddanmark

              Kompetencer til panelet:

              • B2G
              • Finansiering & Kapitalfremskaffelse

              • Afsætning & Distributionskanaler

              • B2B

              • Indkøb



              Virksomheden og idégrundlag

              Vi er en innovativ MedTech-virksomhed dedikeret til at løse udfordringer inden for hjerteprocedurer. Derudover er vi et tværfagligt team, som har udviklet et patenteret udstyr.


              Produkt/ydelse

              Vi løser problemet med forskydning af ultralydsprober under hjerteprocedurer, hvilket effektiviserer workflowet på klinikkerne og reducerer operationstiden. Uønsket forskydning af prober forlænger i dag operationer med op til 15 minutter.


              Hvilken løsning har i?

              Vi har udviklet et unikt udstyr til at stabilisere ultralydsprober under hjerteprocedurer, hvilket resulterer i forbedret billedkvalitet og øget procedureeffektivitet. Dette gøres fra patientens mundstykke så lægen ikke skal forlade sin arbejdsposition.


              Forretningsmodel

              Vi har en B2B-forretningsmodel, med fokus på direkte salg til hospitaler og samarbejde med etablerede medtech-distributører i Europa.


              Kunder

              Primært hospitaler og hjertebehandlingsfaciliteter, der udfører noninvasive procedurer hvor ultralydsprober benyttes. To danske hospitalsafdelinger har allerede underskrevet LOI´s angående køb af udstyret til en enhedspris på 4000kr og et samlet beløb på 300.000 pr afdeling.


              Markedet

              Vi estimerer at 11,5 mio procedurer, hvor vores udstyr kan benyttes, foretages årligt


              Konkurrenter

              Firmaer såsom Provita og Civco producerer holdere, der forsøger at afhjælpe den samme problemstilling. De benyttes dog ikke på hospitalerne, da de ikke fjerner forskydningen af proberne, men hjælper lægerne til at arbejde igennem det.


              Vækstpotentiale/mål/ambition

              Vi starter med at sælge ind til de direkte specialiserede hjerteafdelinger i Danmark, hvor der foretages 2000 specialiserede procedure. Vi vil i Q2 2025 have 20% af markedet. Herefter vil vi skalere vores salg til Tyskland og Sverige også for de specialiserede procedurer. Det specialiserede TEE marked ligger i EU på 63.000 som vi inden 2027 vil have10% af.

              Vores målsætning er at få produktet brugt i 5% af det totale TEE marked i EU, som er på 3,7 mio. Dette vil svare til 185.000 procedure inden 2035.


              Ledelse og team

              Vores team består af tre co-founders, to ingeniører og en læge. To founders er finansieret via en innofounder og arbejder fuldtid. I vores egen budgettering mangler vi 3,1 millioner kroner for at nå markedet.


              Økonomi/finansiering

              Vi har modtaget lige under 1,6 millioner kroner i softfunding. To af teamets founders er pt. Finansieret gennem innofounder. Vi kigger ind i både hard og soft funding for at finde de midler vi mangler-


              Status

              Vores udstyr er bevist til at virke igennem dyreforsøg udført af ledende klinikere. Arbejdet med at blive EU godkendt i henhold til MDR(Medical Device Regulation) er påbegyndt og vi sigter efter en CE-mærkning i Q4 2024. Dette vil gøre os i stand til at gå på markedet i Q2 2025.


              CONNECT Denmark — Bryghuspladsen 8, 3. sal, 1473 København K — Telefon: +45 27 28 17 86 — E-mail: connect@connectdenmark.com — Sociale platforme:
              Powered by Wild Apricot Membership Software