Som direktør i CONNECT Denmark møder jeg rigtig mange spirende iværksættere, som har udtænkt et rigtig spændende koncept med forventelig stor efterspørgsel. Og alligevel er der også rigtig mange af disse begavede idéer som aldrig realiseres med succes.
Det kan der være mange gode grunde til, men de tre væsentligste årsager jeg møder oftest, er den manglende sammenhæng mellem idé, kompetence og kapital.
Derfor kan den gode idé ikke stå alene på vejen mod succes
Mange iværksættere gør sig håb om en sprudlende forretning alene fordi idéen er unik, men det er desværre kun i de sjældneste tilfælde en garant for succes. Bare fordi man er en dygtig idémager er det desværre ikke ensbetydende med succes.
At udvikle sin forretning, penetrere markederne, skabe behovet kræver ofte andre kompetencer end opfindsomhed og alt for mange overser behovet for at alliere sig med mennesker som kan noget andet end én selv.
Nuvel… er man en iværksætter med den gode idé og de rette kompetencer er man nået langt, men det KAN koste gryn at introducere sig på et marked og få skabt en profitabel drift og derfor begraves rigtig mange gode idéer før markedet oplever værdien.
Det er en evig udfordring for iværksættere at skaffe kapital til deres opstart og også her kan der være mange gode grunde. Én af dem er at iværksættere betragter deres idé som deres barn. Det er DERES og de ønsker ikke at dele forældremyndigheden. Med andre ord - de ønsker ikke at afgive lidt af barnet til gengæld for at få råd til at opfostre og udvikle.
Det er ikke sjældent jeg foreslår iværksættere at finde en investor - gerne en klog en af slagsen, som kan se pointen og mulighederne i iværksætterens idé og som er villig til at investere i den. Det synes næsten alle iværksættere lyder som en god idé. Men når jeg så nævner, at det godt kan komme til at koste ejerandel - måske endda en betydeligt andel - så slutter festen og så giver idéen ingen mening mere.
''SKAL DE SÅ BESTEMME ALT HERFRA''
''SKAL MIN GODE IDE SÅ BARE FORÆRES TIL ANDRE''
Mit svar plejer at være: Hvad vil du helst?
Eje meget af noget småt (som måske aldrig når markedet)
Eje mindre af noget stort (fordi din gode idé når markedet)
Det betyder jo ikke, at man ikke skal forhandle, være kritisk, tænke sig om - men bare at når idé, kompetence og kapital kombineres optimalt er sandsynligheden for at indfri sine iværksætterdrømme større.
Ring endelig til os - alle hverdage mellem 9.00 - 16.00: