Af Lone Sejersen, Professionelt bestyrelsesmedlem- og formand
Bestyrelsesarbejde i små og mellemstore vækstvirksomhederMere end 43.000 danske aktie- og anpartsselskaber i Danmark er ejerledede. Alene antallet af virksomheder fortæller noget om hvor væksten i Danmark skal komme fra - det er her der skal skabes flere arbejdpladser, mere eksport. Der er 17.000 virksomheder, der skal ejerskiftes indenfr de næste 10 år.
Af samme grund er bestyrelsesarbejdet også for alvorligt til at overlade til tante Oda og fætter Kaj - med mindre at lige netop Oda og Kaj har de kompetencer virksomheden har brug for.
Hvorfor en ekstern bestyrelse?
Rigtig mange ejerledere fortæller mig at de har for travlt med den daglige drift, at de ikke har tid til at betjene en bestyrelse, at de er bekymrede for om de mister indflydelse. Mit svar er: du har ikke råd til at lade være med at have en bestyrelse. Fordi alle har brug for struktureret sparring, fordi du får hjælp til at arbejde systematisk med strategi og vækst og dermed skabe maksimal værdi i virkomheden. Fordi ingen er god til det hele - ingen kan overskue alt, fordi kvalificeret hjælp er uvurderlig og billigere end konsulenthjælp og fordi du får nogen udenfor familien at dele dine bekymringer med og får objektive in-put til dine overvejelser omkring generations- og ejerskifte.
Med andre ord - hav respekt for din egen virksomhed, den fortjener det bedste.
Hvordan - Stil krav til dem du ansætter - og til dig selv
Som ejerleder skal du i udgangspunktet være sikker på hvad du vil med en bestyrelse og hvad du vil bruge den til - ellers er det spild af tid og penge. Du skal ville være klar til at definere mål for din virksomhed og følge op på dem - som om den ikke var en ejerledet virksomhed. Ellers mister du fokus på de forretningsområder der skal give dig væksten. Være indstillet på åben og ærlig dialog i og mellem bestyrelse og daglig ledelse om alle forretningskritiske spørgsmål. Når du ved hvad du vil, er det noget nemmere at finde de folk du skal bruge og som bedst kan hjælpe dig optimere forretningsudvikling og vækst.
Det er helt afgørende for et vellykket samarbejde, at du er tydelig omkring hvad du ønsker og forventer af de mennesker du knytter til din virksomhed. Lav kontrakter der fortæller hvor meget tid der forventes brugt pr. år, hvilke kompetencer der skal bruges og lav tidsbegrænsning på samarbejdet. Det er altid nemmere at forlænge end forkorte et samarbejde. Har du nogen sinde ansat en leder uden en kontrakt? Næppe - og bestyrelsesarbejde er ledelse.
Hvad får du ud af det?
Du får proffessionelle sparringspartnere ind i din virksomhed- folk der brænder for at gøre en positiv forskel for netop din virksomhed, og du får adgang til et netværk du ikke selv har. Du får dygtige menneskers saglige og neutrale in-put til hvordan du optimerer indtjeningen - til gavn for dig, din famile og virksomheden. Sidst men ikke mindst får du værktøjer og hjælp til at tage de vanskelige forretningskritiske beslutninger og få dem ført ud i livet.
De fleste ejere har brugt mange kræfter, tid og penge på at opbygge deres virksomhed, og de værdier de har skabt, fortjener intet mindre end det bedste - en professionel bestyrelse. Og den kan Connect Denmark hjælpe dig med at skaffe.
Virksomheden Boatflex blev stiftet i 2104 og er en deleøkonomi-platform for bådudlejning mellem private. Konceptet kan også beskrives som havets Airbnb.
"Vores mission er at få flere folk til at sejle og opleve glæden ved at være på vandet. Med denne platform giver vi folk mulighed for at sejle uden selv at eje en båd", siger Jakob Bojesen, som er medstifter af Boatflex.
For som Jakob siger det: "Vi elsker selv at sejle, og synes at alle der har interessen også skal have muligheden."
Og for Boatflex er der ingen tvivl om konceptet: "Det er en win/win. Lejer kommer ud og sejle og får lidt ekstra glæde ind i sin hverdag, samtidig får udlejer en ny måde at få dække nogle af de udgifter der er ved at have båd.
Boatflex var på Springboard i november 2015. Her følger en kort update fra Jakob Bojesen:
______________________________________________________________________________
"Forløbet med CONNECT Denmark var enormt lærerigt og sparringen uvurderlig. Jeg fik byttet rundt på et par prioriteter og begyndte at kigge mere indad før jeg skal til at kigge ud af og ind på nye markeder. Niels Egelund (CONNECT Denmark) var meget engageret og har givet utrolig god feedback og sparring op til Springboardet
Springboardet var en virkelig god oplevelse! Panelet var yderst engageret og de kompetente deltagere, kom med nogle gode inputs på mine fokuspunkter. Der blev også stillet skarpt på nogle områder vi skal arbejde videre på. Jeg kan varmt anbefale et forløb med CONNECT Denmark".
Med venlig hilsen
Jakob Bojesen Boatflex
Af Erik Løvgren Brejner, Projektleder, VIA University College
Jeg føler mig som Mads Skjern fra Matador, der stiger af flyveren og har set åbenbaringen omkring fremtidens detailhandel i USA. Da Mads kommer retur til Korsbæk, går han i gang med at ændre sin forretning ud fra de idéer, han har taget med hjem. Jeg er som Mads Skjern også lige vendt hjem fra USA og nærmere bestemt University of Florida, hvor jeg har deltaget i Global Consortium for Entrepreneurship Centers (GCEC) årlige konference.
I min rejsetaske er der følgende indtryk, som jeg har taget med hjem:
At give tilbageDe fleste studerende på de amerikanske universiteter vender tilbage til deres uddannelsesinstitution. Som dimittender giver de enten penge eller tid tilbage til universitetet. De vender tilbage som foredragsholdere og mentorer for studenteriværksættere. Dimittenderne ser frem til at komme tilbage og forny deres forbindelser eller skabe nyt netværk. Dette resulterer i velfungerende økosystemer for entreprenørskab på de enkelte universiteter.
At tænke bredere end kun studerende De fleste entrepreneurship centrer på amerikanske universiteter satser på andet end studerende. Jeg så to modeller: enten investerer universiteterne i de studerendes virksomheder ellers driver de accelerator-programmer for dimittender. Mange universiteter i USA arrangerer iværksætterprogrammer og -foredrag for både studerende og iværksættere fra lokalsamfundet. Fordelen ved dette er, at man tilføjer de studerende viden og erfaringer fra dimittender.
At entreprenørskab er forankret i murerne I Danmark og resten af Europa er vi nået langt med entreprenørskabsundervisning. Vi bruger meget tid på at diskutere, om der undervises igennem eller om entreprenørskab. I USA er diskussionen fokuseret på, hvorvidt de studerende kan skabe resultater med deres startups. Det er måske karikeret, men i USA tæller investeringer, antal ansatte og de studerendes evner til at maksimere profit i virksomhederne. I Danmark taler vi meget omkring entreprenørskab som et pædagogisk værktøj. Dette er virkelig i kontrast i forhold til USA, hvor entreprenørskab er næsten lige med business.
Hvad kan vi lære, og hvad skal vi gøre i Danmark? Jeg ved godt, at der er store kulturelle forskelle mellem Danmark og USA. Hvis vi dog skal starte et sted, med en lille forandring, ville jeg starte med at give tilbage. Når vi skal finde mentorer til studerende i vores studentervæksthusene, bruger vi mængder af tid på at rekruttere mentorerne. Det kunne være fedt, hvis vi havde en database over mentorer, som bare ventede på at blive kontaktet.
Så er du dimittend fra en uddannelsesinstitution i Danmark, vil jeg opfordre dig til at kontakte dem og spørge "Hvad kan jeg gøre for jer?"
PS.: Du skal nok forvente larmende tavshed i den anden ende…
Af Kresten Nørgaard Christensen, Certificeret Bestyrelsesmedlem og Forretningsudvikler, Develco Innovation
Journalister ynder at fremstille forretningssucceser som resultatet af enkeltpersoners indsats. Det er bare løgn! Jeg anerkender genier og ildsjæle, men selv den mest geniale, karismatiske person kommer til kort, uden at have et stærkt hold, at sparre med.
Forretningsinnovation - hvorfor det?
At udvikle noget nyt, med afsæt i det man i forvejen kender, kalder vi innovation. "Forretningsinnovation" betegner enhver ændring i din virksomheds forretningsmodel, som fører til et bedre resultat end den I havde i forvejen. Vindervirksomheder formår at forny sig igen og igen, f.eks. ved at tilbyde en ny og bedre service - gerne til en lavere pris. Det sidste gør ondt på de fleste, men husk: det er bedre at gøre det før konkurrenten!
Vindervirksomheder bliver ledet af et team
I nutiden, hvor der hele tiden sker forandringer i vilkårene for vores virksomhed, er kravet til ledelsen en dynamisk størrelse. Sammensætningen af ledelsesteamet skal til enhver tid kunne matche de aktuelle udfordringer. Traditionelt har man haft en bestyrelse, en revisor og en advokat tilknyttet sin virksomhed - ofte på livstid. Det lever selvfølgelig ikke op til nutidens standard. Man kunne passende kalde dette setup for "den professionelle tantebestyrelse". Bestyrelsen skal evalueres hvert år og bør jævnligt have tilført nye medlemmer, med den erfaring der er brug for netop nu. Revisorer og advokater er at betragte som konsulenter, som man kan trække på og udskifte ad hoc, i lighed med andre specialkonsulenter.
Hvad gør en lille, ejerledet virksomhed?
Hvis der ikke allerede er en professionel bestyrelse, kan det ikke anbefales kraftigt nok, at få den etableret. Jeg har desværre set alt for mange ejerledede virksomheder, som har haft en succes i 10 år eller mere, men "pludselig" smuldrer succesen. De første par år reagerer man ikke - "det bliver sikkert bedre næste år". Ofte er det først når banken lukker kassekreditten, at ejeren erkender, at det står skidt til. Nu skal der ske "noget", men virksomheden har samlet set mistet evnen til at manøvrere. Kun ved at have en veltrimmet bestyrelse/ledelse, og en ejerleder der er parat til at lytte til gode råd, kan en virksomhed løbende tilpasse sig og fortsætte successen.
Trænger du til fornyelse i din bestyrelse? Så finder du sikkert den rigtige kandidat blandt medlemmerne i CONNECT Denmark.
Når katastrofer rammer, vælter de master, der normalt leverer signal og strøm. Uden de to faktorer er det enormt svært at få informationer frem, og efter katastrofer er relevant information netop altafgørende for, at den rette hjælp kan nå de rette mennesker i tide. LinkAiders er en startup virksomhed, der udvikler kommunikationssystemet Reachi til katastrofeområder. Systemet er målrettet humanitære hjælpeorganisationer, og fokuserer på at udnytte potentialet i eksisterende frivilligstrukturer i særligt udsatte lande, startende med Filippinerne.
LinkAiders samarbejder med Dansk Røde Kors, der var værter ved deres Springboard i august 2015. Dagen stod i sparringens tegn, da panelet satte tre udvalgte perspektiver under lup:
Ida Stougaard Andersen fra LinkAiders giver her en update på dagens udbytte:
"Vi synes det var en rigtig god dag, hvor panelet fik skabt en spændende diskussion. Vi oplevede paneldeltagerne som meget konstruktive, og dagen har øget vores fokus på samarbejdet med Dansk Røde Kors og vores egen formidling af projektet som socialt projekt. Dertil har vi, på baggrund af de inputs vi modtog, omprioriteret vores aktiviteter, så vi aktivt arbejder på at bevise den sociale værdi af projektet gennem relativt lavpraktiske brugertests og interviews på Filippinerne. Vi er endvidere fortsat i dialog med mulige tekniske samarbejdspartnere, og er desuden blevet indstillet på at udbygge partnerkredsen og holdet, så der kommer en teknisk kompetence ind i teamet. Springboardet var en god måde at teste formidlingen af projektet både som pitch og skriftlig forretningsplan, og få afklaret hvilke spørgsmål beskueren sidder tilbage med. Dertil har det været en god måde at starte et Københavnernetværk, da vi lige har flyttet virksomheden fra Aarhus til København - CONNECT Denmark's springboard er et fantastisk forum at møde kvalificerede og engagerede mennesker!"
Der bruges bunker af tid på at netværke på forskellige netværskevents, foredrag eller konferencer. De fleste er godt klar over, hvor vigtigt det er for karrieren og forretningen, at de plejer relationer og udvider deres netværk.
Men det viser sig at mange gør det i blinde. De aner faktisk ikke, hvad de personligt er rigtig gode til eller hvad de kan blive bedre til, når det handler om netværk.
De møder op til netværksmøder, foredrag eller konferencer med hovedet under armen og gør som de plejer - uden at tænke det mindste over, at det er deres måde at være på, der afgør om de vinder netværks guldet.
Måske kan du selv genkende situationer, hvor du faktisk kun fik talt med dem du allerede kendte i forvejen.
Eller bare endte med at stå og panikke lidt ovre ved småkagerne og ikke fik taget kontakt til nogen, fordi det bare føltes for akavet og slet ikke er dig.
Det kan også være du mere er typen, der nemt kaster dig ud i nye bekendtskaber, men opdager du får for lidt ud af de mange forskellige kontakter og ofte glemmer at få fulgt op bagefter.
Her er 10 gode råd, der gør dig til en stjerne netværker.
1. Beslut dig inden du ankommer
Hvad vil du gerne opnå ved at netværke? Har du brug for specifikke kontakter, oplysninger om et særligt emne, et møde eller blot udvide dit netværk med en ny kontakt?
2. Vær gavmild - del ud
Netværk handler om både "give and take". En dygtig netværker starter med at gøre en forskel for andre. Så vær opmærksom på at dele ud af din viden, dine erfaringer, dine kontakter m.m. Din hjælpsomhed vil gøre, at andre gerne vil anbefale dig, samarbejde med dig eller dele deres viden med dig.
3. Hav en kort elevatortale klar på forhånd
Din elevatortale bør kun tage 30-60 sek. hvor du får fortalt, hvem du er, hvor du kommer fra, hvad du arbejder med, og hvad du er optaget af eller hjælper andre med. Slut gerne din elevatortale med et spørgsmål.
4. Sæt dig et mål for hvor mange, du vil netværke med
Hvis du bliver nervøs ved tanken om at skulle netværke med nye mennesker, så sæt dig et realistisk mål. Målet kunne f.eks. være, at du skal netværke med min. 3 pers., du ikke kender i forvejen.
5. Vær tilgængelig
Få øjenkontakt med folk og smil til dem. Øjenkontakt signalerer "Jeg har set dig" og nedbryder den første barriere ved et møde. Når vi smiler viser vi imødekommenhed, åbenhed og venlighed. Stil dig IKKE i en lukket gruppe af kollegaer eller sammen med dem du allerede kender. Skub dig selv ud af comfortzonen.
6. Stil åbne spørgsmål
Stil spørgsmål der ikke bare kan besvares med et ja eller nej. Stil åbne spørgsmål som starter med "Hvad", "hvor", "hvordan"… F.eks. "I virksomheder som jeres hvordan gør I…" eller "Hvad går dit arbejde ud på" eller "Hvilken tendens ser du indenfor..."
7. Gi´ dit visitkort
Hav dit visitkort parat, så du kan dele det med dem, du snakker med. Spørg direkte efter en snak. "Skal vi ikke lige udveksle visitkort?". Det er en opfordring til at følge op, og husker dig på, hvem du har snakket med når du kommer hjem.
8. Inviter andre med i samtalen
Vær opmærksom på, om der er andre i nærheden, der står alene, som du kan invitere med ind i samtalen. Introducer dem til, hvad I snakker om, så de føler sig velkomne og inviteret til at deltage i snakken. F.eks. "Vi står lige og snakker om …hvad tænker du om…?"
9. Afslut samtalen elegant
Undgå at blive "fanget" for længe i en samtale, så du ikke får netværket med flere forskellige. Afslut samtalen høfligt. Anerkend den anden for en spændende snak og sig f.eks. "Det var rigtig hyggeligt at møde dig - jeg skal lige nå at hilse på et par andre" eller bed om hjælp f.eks. "Er der nogen her på konferencen du synes, jeg også skal nå at møde?"
10. Følg op
Følg op på kontakten inden for én uge. F.eks. via LinkedIn eller en mail med en personlig hilsen. Skriv f.eks. "Det var hyggeligt at møde dig…" slut beskeden åbent "Kan jeg hjælpe dig med noget, er du velkommen".
Hvis du vil vinde OL medajler som netværker, så øv dig i at følge de 10 netværks råd. Jo mere bevidst du netværker - jo stærkere netværk opbygger du.
God fornøjelse!
Listen Louder - en lille bog om at lytte højere!
Bogen er indtil videre solgt i over 5000 eksemplarer og fik 5 stjerner i Børsen og Berlingske Tidende. Den er bl.a. blevet kaldt "en perle af en bog" (Christian Ørsted) og "en fornøjelse at læse" (Casper Blom).
Bestselleren henvender sig til alle iværksættere, innovatører og vækstiværksættere, som interesserer sig for den seneste viden i forhold til iværksætteri, innovationskultur, autentisk markedsføring og forretningsudvikling.
Bogen stiller skarpt på at ´lytte højere´. Dvs. evnen til at skabe en arbejds- og innovationskultur, der hele tiden er præget af nysgerrighed og lydhørhed, men samtidig er handlekraftig og effektiv.
Forfatteren bag, Jonathan Løw, har givet os adgang til bogen i eBogs og Pdf. format - til inspiration for netværket.
Vi siger stort TAK og er super glade for at Jonathan Løw bakker op omkring vores vækstvirksomheder og det arbejde, vi gør for danske entreprenører!
HENT BOGEN HER I Pdf
HENT BOGEN HER I ePub
ZIP-Q har skabt et app-baseret køsystem der øger effektiviteten til gavn for kunder, detailhandlere og serviceudbydere. De har gennem det seneste år succesfuldt udviklet og lanceret et produkt som nytænker den måde, hvorpå vi normalt stiller os i kø til betjening og serviceydelser, i eksempelvis detailhandlen og på offentlige kontorer m.v.
Vi mødte ZIP-Q første gang til PITCH-træning i maj 2015. Her blev de screenet parat til et sparringsforløb af blandt andre medlem, Peder Nedergaard:
"Jeg mødte ZIP-Q første gang til PITCH-træning i maj 2015. Her fik vi et rigtigt godt indtryk af Michael Judson og ZIP-Q og udfordrede ham bl.a. på at ZIP-Q ikke lykkes med en "én mands hær". ZIP-Q blev screenet parat til et sparringsforløb".
Dette endte ud i et Springboard, hvor panelet skulle give sparring på: Markedsføring, kapitalrejsning, afsætning og distributionskanaler samt virksomhedsdrift og handlingsplan.
"På Springboardet her i oktober 2015 præsenterede Michael bl.a. Peter Gymeose som partner, samt en fin traction siden pitch-træningen. Michael og Peter lavede en rigtig god pitch og demonstrerede, at der var blevet lyttet til feedbacken fra pitch træningen tilbage i maj måned. Det var et dedikeret panel, der gav feedback på den nye pitch og jeg er sikker på, at Michael og Peter fik en masse inspiration til det videre arbejde. Jeg vil se frem til at møde ZIP-Q igen!" Siger Peder Nedergaard efterfølgende.
Michael Judson fra ZIP-Q, giver her en kort update på hvad de tog med sig fra deres sparringsforløb hos CONNECT Denmark:
Vi har haft stor glæde af forløbet med CONNECT Denmark samt deltagelse på både PITCH-Træning og Springboard.
Vi er en nystartet virksomhed med utraditionelt produkt i et meget traditionelt marked.
Siden vi fik kontakt med CONNECT Denmark har vi modtaget ekstremt professionel sparring omkring vores forretning samt meget engageret og kompetent vejledning frem til vores deltagelse på Springboard i oktober.
Forløbet har været af meget stor betydning for vores strategi, og Springboard gav os nødvendig kritik, og en uvurderlig indsigt i vores egen forretning, set fra et velvalgt panel af yderst kompetente deltagere.
CONNECT Denmark fremstår som et yderst engageret team af medarbejdere, der med oprigtig interesse giver sparring på meget højt niveau.
Michael Judson og Peter Gymoese
ZIP-Q.com
INDIEFRAME er en global-rettet digitaldistributionsplatform og -app der fungerer som facilitator for visuelt indhold (stillbilleder, stock-footage, newsfootage og archive-footage). Det er en løsning, som gør det nemt at købe og sælge nyhedsindhold direkte fra udbyderens mobilenhed.
Vi mødte INDIEFRAME på Vækstfondens Årsmøde gennem vores partner Eksportrådet.
Det førte til, at de kom på Springboard i juni 2015 og her følger en update fra Cecilia Valsted på hvordan det er gået siden sparringsforløbet:
Ganske kort update på INDIEFRAME: Vi er siden Springboardet udvalgt til et Alpha School mentorprogram på Websummit i Dublin d. 2- 6 november hvor vi skal møde investorer, journalister mv. En god international netværks mulighed!
Vores deltagelse i Springboardet har virket til at vi ikke blot har fået adgang til et stærk og seriøst netværk men også fået truffet nogle afgørende valg omkring vores koncept samt proces i forhold til INDIEFRAME. Det har været en uvurderlig sparring fra Niels Egelund (CONNECT Denmark) i forhold til forberedelsen til Springboard, meget konkret og yderst professionel, og det samme kan siges om den feedback vi fik under Springboardet.
Dernæst har den efterfølgende sparring med Niels Egelund været fantastisk og meget generøs i forhold til at linke os videre til relevante netværk og personer.
Derudover har Springboardet medvirket til, at vi har steppet up i forhold til forretningsudviklingen, har den process også givet os indsigt i vores styrker og svagheder som har bragt os adskillige skridt nærmere effektueringen af INDIEFRAME. Vi er simpelthen bare blevet skarpere og mere klar til at gå videre med en international skalerbar virksomhed.
Venlig hilsen
Cecilia Valsted & Lars Brask
INDIEFRAME
Stay tuned, platformen lanceres primo 2016! Vi glæder os til at se hvad fremtiden bringer for INDIEFRAME.
Nordic BAN samler Business Angels blandt finske, norske, svenske, danske og baltiske investorer, og giver virksomheder, kvalificeret af CONNECT Denmark, mulighed for at søge kapital.
Du kan læse mere om Nordic BAN på www.nordicban.org.
Vi opfordrer virksomheder i vores netværk til at kontakte os for at komme i betragtning.
Send jeres forespørgsel til Steffen Vestergaard på steffen@connectdenmark.com
Virksomheder, der opfylder kriterierne for at komme i betragtning blandt Nordiske og Baltiske investorer, er:
Vi ser frem til at modtage jeres ansøgning!
For at sikre gode investorcases lanceres nu en platform, hvor du som investor får mulighed for at få potentielle investeringer lige ind i din mailbox.
Der er tale om en ny platform, hvor vi gerne vil have jeres Business Angel netværk, og dig som investor, med som nogle af de første.
Læs mere her: DANSK / ENGELSK
Ring endelig til os - alle hverdage mellem 9.00 - 16.00: